Begin jaren 60 is het buitenzwembad in Emmer-Compascuum ontstaan doordat de gemeente en het dorp geld bij elkaar hebben gelegd.

 

Het buitenbad welke toen is ontstaan werd niet verwarmt. Pas in begin 70'er jaren zijn er ketels geplaatst die de baden gingen verwarmen. Deze ketels zijn nu nog in gebruik!

In 1993 kwamen er gesprekken op gang vanuit de gemeente om de baden in de buitendorpen af te stoten. Hierdoor kwam het dorp voor de keuze van wel of geen behoud van het buitenbad. Er bleek genoeg draagvlak en belangstelling te bestaan om het bad te behouden.

Zo is op 19 maart 1997 de huidige Stichting Openluchtzwembad Emmer-Compascuum ontstaan. Het zwembad werd groots verbouwd. Zo kwamen er volledig nieuwe kleedkamers, verwarmde douches een invalide toilet en nieuwe daken. Maar ook de oude ijsbaan werd bij het zwembad aangetrokken en werd de zonneweide/speelveld. Na deze verbouwing en ondanks een slecht weer seizoen kwamen er direct al 9000 bezoekers meer dan voor de verbouwing. Dat gaf vertrouwen!

De ontwikkeling van het zwembad heeft niet stilgestaan. Zo zijn er in 2000 zonnecollectoren geplaatst en zijn er in 2014 nog extra zonnepanelen geplaatst.

Het bezoekersaantal blijft natuurlijk afhankelijk van het weer. In een warme zomer hebben we al 40.000-45.000 bezoekers gehad. Nu bestaat de stichting inmiddels 20 jaar en is er wederom een grote verbouwing op gang gekomen.

In 2016 is het familiebad gerenoveerd en in 2017 het peuterbad en het glijbaanbad. Eind 2018 zal het grote bad volledig worden aangepakt.

Momenteel is de verwarming van het bad een grote uitdaging. Zoals genoemd zijn de ketels al oud en toe aan vervanging. Echter deze vervanging is een grote kostenpost. Samen met de gemeente is het zwembad op zoek naar een passende oplossing.

 

Het zwembadbestuur heeft alle vertrouwen in de ontwikkelingen van het zwembad en doen er alles aan om het mooiste zwembad van Drenthe in stand te houden.

 

Het belooft een mooi seizoen te worden met vele activiteiten. Komt u ook? Heeft u een mooie foto? Stuur deze dan op en deze wordt geplaatst op de website. Zie hiervoorde rubriek: Ingezonden Foto's

Stuur u foto naar zwembadcompas@hotmail.com

 

Heeft u goede ideeën? Laat het ons weten via onze mail of rechtstreeks bij één van de bestuursleden, badmeesters of vrijwilliger in ons zwembad.

 

Wij hopen ook U snel te zien in het mooiste buitenbad van Drenthe!